Активности

В семеен Хотел Каза Арт Ви предлагаме страхотни развлекателни дейности. Районът на Стара планина, където се намира нашият хотел, Ви кани да проучите и да се свържете с природата. Независимо дали Ви харесва един от нашите планински преходи, велосипедни турове или местните забележителности, красивата природа ще Ви вземе дъха. През лятото можете да се насладите на прекрасната ни художествено създадена градина и басейн, докато пиете Вашето айс-кафе или коктейл. Дори лошото време си има своите слънчеви страни в семеен Хотел Каза Арт – изберете дали да бъдете креативни в нашите художествени работилници или да се отпуснете по време на професионален масаж.

Приятните изненади, носталгията по добре изживяното време, романтиката и незабравимите лични моменти са специалната сила на нашето гостоприемство.

Ще Ви покажем постоянната експозиция на народните и художествени занаяти в с. Орешак, с живи демонстрации на различни занаяти, където посетителите също могат да участват.

Тук, в красивата долина на река Черни Осъм, се намира манастирски комплекс „Успение Пресвета Богородица“, паметник на културата от национално значение, трети по големина в България. В миг на усамотение с чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица“, сред прекрасните стенописи на Захари Зограф, ще се върнем векове назад… Там можем да повървим по стъпките на Апостола /Васил Левски/, да докоснем с ръце тайните проходи и каменни стени, свидетели на революционните му дела. Красотата е наш светоглед, благопожелание и дух!

Тя е навсякъде: в артистичния приказен свят на Каза Арт, красотата на Балкана, сръчните майсторски ръце, романтиката на миналото и голямата среща с българската духовност.

Забележителности

Троянски манастир, с. Орешак

Троянска обител "Въведение Богородично" -  Троянски манастир, с. Орешак

Троянският манастир "Успение Богородично" е трети по големина в България, след Рилския и Бачковския и се намира на 3 км. от артхотел Каза Арт. Счита се, че на това място към 1600 г., дошъл неизвестен монах от Атон и построил малка дървена църквичка. През XVI и XVII век като всички такива средища, манастирът е бил многократно опожаряван. През Възраждането около 1830 г. се започва строеж на нова църква и жилищни помещения. Манастирът се разраства в просветно и културно средище. През 1869 г. тук се открива килийно училище, където са се учили близо 100 деца от съседните селища.

Комплексът многократно е бил убежище на хайдути, революционери и борци за Национално освобождение. Тук често се е укривал и Апостола на свободата Васил Левски. Скривалището е запазено и представлява една от главните туристически атракции.

Днешната манастирска църква е построена за шест месеца през 1835 г. с помощи и дарения от населението. Тя се издига в голям двор, обграден с триетажни и четириетажни жилищни постройки, строени по типично възрожденската архитектура за региона. Църковната постройка е уникален архитектурен паметник. Северната и западната стена на църквата имат арки, а по стените са вградени няколко релефа на конници, гълъби и др. Впечатляваща е живописта и резбите в манастирската църква. Стенописите от 1847г. са дело на Захарий Зограф. Той е изографисал портретите на  игумена на манастира, на български светци и борци за национална независимост. Между тях майсторът зограф е нарисувал и своя собствен портрет. В църквата на манастира се пази прочутата чудотворна икона “Света Богородица Троеручица”. Уникален е и резбованият иконостас на църквата, изработен през 1838 г. Троянският манастир винаги е привличал многобройни наши и чужди туристи. Храмовият празник на манастира е 15 август – Успение на Пресвета Богородица. Недалеко от манастира  се намира и скита "Свети Никола", в който се носи иконата на Богородица на храмовия празник.
Служби в Троянски манастир

Празнични дни и Неделя

Сутрин - 7,30 часа

Следобед - 17,00 часа

Делнични дни

Сутрин - 6,30 часа

Следобед - 17,00 часа

Адрес: с. Орешак, ул. ”Стара планина”
Работно време: Всеки ден
Телефон: 06952/ 28 66 или 06952/ 24 80

Махала "Баба Стана", Орешак, на 2 км от хотел Каза Арт

Махала Баба Стана се намира на 2  км от Хотел Каза Арт, Орешак, община Троян, в живописна местност в подножието на планината. В обраслата с гори могила могат да бъдат видяни запазени старинни къщи във възрожденски стил.

Тук се намира и един нов християнски храм, построен от Джон Бризби, лондонски юрист, чиито корени по майчина линия, произхождат от тази махаличка.

По време на турско робство в Троян живеела вдовица на име Стана, с 12 деца - живи апостоли: 6 момичета и 6 момчета. Минаващите през Троян турци грабели и поругавали всичко, особена опасност грозяла жените и девойките. Турците налагали кръвен данък  - заробвали децата от мъжки пол.  Семейството на вдовицата Стана било изложено на опасност. Тя трябвало да го спаси. И намира спасение, като се преселва от Троян и избира красивото място в подножието на планината, под могилата, обрасла с гори, в малка падина с извори и поляни. Така Стана слага със своето семейство основата на махалата и когато идва време да я назоват като разраснало се селище(Стана била вече баба), махалата взема нейното име - Баба Стана.
Малък параклис построен с дарителството на от Джон Бризби и местни жители, в който всеки дошъл на това уникално място може да запали свещичка за здраве и да каже своята молитва. И училището, което всяко лято отваря врати за дечица от домове.

Не забравяйте да резервирате на тел. 06952 24 74 и 0889 50 81 49

Национално изложение на художествените занаяти и приложни изкуства

Намира се в непосредствена близост до семеен хотел Каза Арт и до Троянски манастир.

Изложението е построено през 1971г. Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак е единственото в страната, в чиито изложбени зали са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от български майстори от всички етнографски райони на страната ни. Тук вече 40 години традиция и модерно изкуство вървят ръка за ръка. То е подходящо за всички, които ценят изкуството, българския бит и култура. Във всяка една от залите може да се насладите на уникалните произведения на занаятчийството и изкуството. Разходката из панаирните палати ще остави трайни впечатления у вас. Огромните пана, изящните дърворезби ще ви накарат да затаите дъх, а шарените домашни терлички, ръчно изработени китеници, рогозки и веселите черги ще стоплят душата Ви. Няма как да не се възхитите на медните съдове, уникалната керамика, накитите и гиздавите плетива и бродерии.

Ежемесечно в Националното изложение се организират изложби на майстори на народните художествени занаяти и приложни изкуства. Наред с това се представят и млади автори от страната и региона, чиито художествени търсения надхвърлят границата на традицията и ни отвеждат в един нов свят от багри, фигури и композиции. Творбите им носят емоцията от експеримента с формата и материала.

Изложбите на нашите автори са като оазис сред пустиня, глътка „жива вода”, която отпуска сетивата и връща радостта от живота, възстановява равновесието и здравия смисъл на битието. Те ни показват, че изкуството е магия.

Изложбите представени в Националното изложение са културно явление, което разтърсва и обновява сетивата. Впечатляват най-вече с търсене на синтеза между традиция и модерно изкуство. Творбите на нашите автори не само надхвърлят прагматичните измерения и жизнения формат на традиционните форми, но и разширяват диалога с модерното архитектурно пространство.

Село Орешак - изкуство и религия ръка за ръка

Село Орешак е орисано да закриля националния дух още със самото си възникване. Селото олицетворява любовта към занаята и вярата в Бога. Тук, религия и култура си подават ръка, за да съхранят вярата в едни по-възвишени идеали.
Орешак е от онези балкански кътчета, в които съзнанието Ви полита извън границите на реалното. Съхранено от времето, закриляно от природата, обгрижвано от държавата, село Орешак е символ на чистата и неподправена човешка любов към изкуството и духовните ценности. Почивката тук е ознаменувана с много мистичност, с много цветни емоции и с много спомени.
Още едно свидетелство за силната духовност, която мястото излъчва. Близостта на Троянския манастир, ролята му в събитията от родната ни история и усилията, положени за запазването му до днес, са достатъчни да ви накарат да посетите село Орешак. А ако се съобразите с времето на тържествата, празниците и изложенията, организирани ежегодно от местните, ще доставите удоволствие на всичките си сетива.

Разположение
Село Орешак е тайното оръжие на Троянския Балкан – ако досега не сте успели да се впечатлите достатъчно от красотата на природата в този край на България, то този път вероятно ще се предадете.
Село Орешак се намира в полите на Троянския Балкан в Северна България и се разстила по двата бряга на река Черни Осъм. Отстои на 8 км източно от общинския център Троян, на 28 км от областния център Ловеч, на 20 км от обаятелното старопланинско градче Априлци и на 120 км от столицата София.
Китните прохладни гори и мекият климат на Балкана правят село Орешак атрактивна дестинация през цялата година. В околностите има безброй места за излети и разходки, а билкарите могат да се натъкнат на редки и изключително лековити екземпляри. Само на  няколко стотин метра от село Орешак се намират третия по големина манастир в България (след Рилския манастир и Бачковския манастир) и Панаирната палата, в която ежегодно се провежда Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата.

История
Най-ранните писмени сведения за село Орешак (с турско име Кузлук) са от османските регистри през 1631 г., според които първоначално там са съжителствали 13 домакинства. Първата създадена махала е „Баба Стана“ (на името на една смела българка, преселила се от Троян, за да защити семейството си от поругателствата на турците).
Първоначално село Орешак било наричано на името на минаващата през местността река Черни Осъм, а малко по-късно, когато идват повече преселници и мястото се превръща в естествен център, то заимства името на областта, с което е известно и до днес – Орешак. Благоприятното географско положение и защитата на Стара планина за кратко време превръщат няколкото колиби в оживена територия, която си извоюва статута на село.
Днес село Орешак е известно най-вече с изящните си медни съдове, уникалната керамика, накитите, гиздавите плетива и бродерии, дело на майстори от цялата страна. Занаятчийството по тези земи е познато и проспериращо още от втората половина на XVIII век, когато местните творци се събирали край стените на Троянския манастир, за да покажат произведенията си.

Орешак носи в себе си една магия - от хората, които живеят в него, от онова очарование, което излъчва, от силата и обновлението, което получаваш при срещите с тези обикновени на пръв поглед хора - въплъщение на истинска мъдрост, придобита не от книгите, а от самия живот, от делника, който започва в ранни зори и завършва в късни доби. Българското село е олицетворение на духа и онова, което сближава хората - силата им да бъдат мъдри.

Семеен Хотел Каза Арт Ви кани в село Орешак да се насладите на едно необикновено село и един необикновен хотел!

Етнографски музей

Етнографският музей се намира се на 7 км. от семеен хотел CASA ART, с. Орешак. Той се помещава в сграда, построена от тревненския майстор Уста Генчо Кънев през 1881 г. Първоначално сградата е била начално училище, а по - късно в нея се помещава Общината.
Експозицията на музея е открита през 1968 г. и показва уникални колекции от грънчарското, дърводелското и металообработващото изкуство, характерни за региона, както и съвременни произведения на троянските майстори. Експонатите, които се съхраняват в Троянския музей, са над 131 хиляди, като най-старите, които са показани тук, са от X-IX век пр.н.е. Разходката из залите на музея започва с макета на троянската занаятчийска чаршия. На целия първи етаж е проследено историческото развитие на грънчарското изкуство от неолита до Средновековието и Възраждането. По време на Възраждането, Троян се превръща в център на грънчарството и дърводелството и тук е показано развитието на прочутата троянска шарка - от преобладаващите меки земни цветове с ангобни, врязани и пластични декорации, до промените в цветовата гама и постигането на пъстрата троянската шарка.

В залата на дървообработващите занаяти е експониран автентичен крачен ремъчен струг от XIX в. Тук можете да видите прекрасни образци на майсторството като кобилица, водник, булчинска ракла, паралии, бъклици и гаванки. Майсторите резбари от троянския край са прочути със своите резбовани иконостаси, царски двери и владишки тронове. В залата на дърворезбата можете да видите копия от иконостаси и различни, домашно изработени икони. Металообработването е представено от най - разпространените в троянския край занаяти - ковашки, налбантство, брадварство, ножарство, медникарство, златарство и оръжейничество. В залата на художествените занаяти ще ви посрещне възстановка на типично балканджийско жилище, където е показана подредбата, облеклото и жилищната уредба на възрожденската къща. Ще се насладите на изкусното тъкаческо умение на балканджийката и нейните невероятни козяци, халища, шарени черги и китеници.

Мутафчийският занаят е представен от експонати на дисаги, торби и покривала за добитък.

Адрес: гр.Троян, пл. Възраждане 1
Работно време: понеделник – събота: от 9:00 ч. до 17:00 ч. ( неделя – по предварителна заявка)
Телефон: 0670/ 2 20 62 или 2 20 63

Зелениковския манастир "Свети Йоан Кръстител"

Нека заедно се насладим чистия балкански въздух и прекрасната зелена природа на Балкана! Зелениковският манастир „Свети Йоан Кръстител” се намира в местността Зелениковец в Троянския Балкан, на около 8 км югоизточно от Троянския манастир и на около 5 км южно от с. Черни Осъм. От манастира се открива невероятна панорама към върховете Голям Купен и Амбарица.

Тръгване 10:30 /от хотел Каза Арт/ - Връщане около 14:00

Цена на човек - 15,00 лв.

/включва 1 минерална вода и сандвич/

Заявки за прехода се приемат на телефон:

Т: 0889508149 или 06952/24-74

Специално за Вас, за гостите на хотел Каза Арт,  подготвихме няколко планински маршрута в Троянския балкан с различна продължителност и интензивност на пешеходния преход.

Цена от 20 лв. до 35 лв. на човек в зависимост от продължителността на разходката
Разходка до живописната махаличка Баба Стана - 3 часа

Велоразходка край река Черни Осъм до Троянския манастир - 4 часа

Разходка до Троян по стъпките на Апостола - 4 - 5 часа

Природонаучен музей с. Черни Осъм

В природонаучния музей се помещава богата експозиция от препарирани животински видове, представители на фауната в Централна Стара планина: бозайници, птици, влечуги, насекоми. Музеят е създаден от любителска сбирка на учителя по биология в селото, подпомогнат от местни ученици. В момента музеят е богата илюстрация на животинския свят, място за запознаване на посетителите с природните богатства на района и за обучения по опазване на околната среда, парковете и резерватите в планината.
Адрес: с. Черни Осъм
Работно време: понеделник – неделя : от 8.00 ч. до 17.00 ч.
Телефон: 06962 / 371

Крепостта Состра

Римският военен лагер Состра е разположен на 12 км. северно от град Троян и на 28 км южно от град Ловеч. Той се намира върху относително равен терен в долината на река Осъм. Край разкопките са намерени много монети, съдове, паметници. Най - ценната находка представлява древна тракийска маска от V-IV в. пр. хр. Долината е заобиколена от хълмове: Трапезица (550 м. н.в.), Микренските височини (Попина могила и Попинка 500 м. н.в.) и Сулашкото (Калето 500 м. н.в.). На юг долината се отваря между землищата на селата Дълбок дол и Добродан. Крепостта е построена в близост до водослива на река Ладъна (Ломешката река), която тече в непосредствена близост до северната стена и река Осъм, която отстои от източната стена на 500 м.

Надморската височина на крепостта е 300 м. Разположението и е изключително стратегическо, защото контролира подстъпите на юг към Троян, а трасето на пътя преминава в непосредствена близост до него. Източната (главна) порта на крепостта е обърната в посока на местността "Калугерското", където е бил единственият проход към горното течение на река Осъм. Цялата долина, в която се намира крепостта, обхваща приблизителна площ от 4 кв. км. В нея се намират частично проучени антични обекти. Въпросната речна долина е част от Троянския Предбалкан. Адрес: Главен път Троян / Ловеч, Работно време: Всеки ден

 

Ловеч

Архитектурно историческият резерват „Вароша“
Кварталът Вароша е старата част на гр. Ловеч. В него могат да се видят сгради със съхранена самобитна народна архитектура от епохата на Възраждането.

Хълмът "Хисарлъка" с паметник на Апостола на свободата
Намира се в квартал "Вароша". Посетителите могат да видят останки от величествената средновековна българска крепост ( архитектурно-исторически резерват) от втората половина на деветнадесети век. Там се намира и 14-метров паметник на Апостола на свободата - Васил Левски.

Старата градска баня е превърната в единствения в Европа виртуален музей на водата. Под специално стъкло в оригинален вид е възстановена отоплителната система „хипокауст“, а благодарение на интерпретативните програми и мултимедийни ефекти посетителите наблюдават и научават много интересни „водни“ събития и факти. Градската баня, строена през XVI-XVII век, е архитектурно-строителен паметник с национално значение. Куполът последователно преминава през три барабана - осмоъгълен, 16-ъгълен и кръгъл, всеки със собствен покрив и корниз. На върха се издига цилиндрична отвътре и шестстенна отвън лантерна. Банята е с уникална система за затопляне на водата /хипокауст/, позната и прилагана при изграждане на подобни съоръжения още в античността.

Музей "Васил Левски" Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 30-то място в него. Намира се в сграда, която е построена на мястото на къщата на сподвижника на Апостола Васил Левски - Марин поп Луканов. Музеят е създаден през 1954 година. В него посетителите могат да видят една от най-богатите колекции от лични вещи на Апостола на свободата: печатничка, сабя, оригинален портрет от 1870 година както и восъчната фигура на Апостола. Адрес: кв. Вароша; ул. "Марин Поплуканов" № 14
Телефон за връзка: (068) 601 407
Работно време: април – октомври 8,00–12, 00/ 14, 00-18, 00 ч.;ноември – март 8,00 - 12,00 / 13,00 – 17,00.
Website: http://lovechmuseum.hit.bg/info.html

Регионалният исторически музей - Ловеч
Музеят разполага с 4 отдела, от които: "Археология"; "Етнография"; "Нова и най-нова история на България" и "История на България XV - XIX век".
Адрес: 5500, гр. Ловеч, пл. „Тодор Кирков“ 1
Телефон за връзка: (068) 601 382
Website: http://lovech-museum.bg/

Етнографският музей в Ловеч е разположен в две съседни къщи - Драсовата и Рашовата - в стария квартал "Вароша". Експозициите в двете къщи пресъздават домашния бит на семействата в Ловеч в края на ХІХ и началото на ХХв. Представят бита на богати семейства от края на деветнадесети и началото на двадесети век. Къща - музей на Иван Драсов. Той е бил сподвижник и укривател на Левски. Експозицията "Драсова къща" е открита през 1973 година.
Адрес: кв. Вароша, ул. "Христо Иванова - Големия" 16
Телефон за връзка: (068) 601 399
Работно време:
летен сезон - от 08:00ч. до 12:00ч. и от 14:00ч. до 18:00ч.
зимен сезон - от 08:00ч. до 12:00ч. и от 13:00ч. до 17:00ч.

В Художествената галерия - Ловеч са представени творби от живопис, графика, приложни изкуства, скулптура. Открита е през 1964 година.
Адрес: ул. "В. Караконовски" 1
Телефон за връзка: (068) 601 261

Мостът на Колю Фичето
Забележителният покрит мост на Колю Фичето е построен в периода 1872-1874 година и е единствения на Балканския полуостров. Той е пешеходен и с дюкани от двете страни. Построен е с 6 отвора, чиито основи са зидани с едри делани и плочести камъни и специален варов разтвор.

Покритият мост над река Осъм
Този мост свързва старият квартал Вароша на гр. Ловеч с останалите части на града. Той се намира точно до легендарния мост на Колю Фичето.

Априлци

Град Априлци, обл. Ловеч се състои от 4 квартала, с отстояние един от друг няколко километра и образуващи свързано форма на подкова. Това са кварталите Острец, водещ към хижа Тъжа и връх Русалка /Марагидик/ - Ново село /Център/- Зла река и Видима /път към водопад Видимско пръскало и хижа Плевен/. Името си градът носи от героичното историческо минало, свързано с избухването на Априлското въстание.

Девически манастир "Света Троица" в квартал "Ново село"/Център/.
Включва еднокуполна черква и параклиса "Св. Иван Рилски". През 1831 г. тук е донесено и първото печатно издание от светата Рилска обител.
Манастирът е вързан е с героичните събития от времето на Априлското въстание. По време на Априлското въстание през 1876 г. той станал център на така известанта Новоселска република. Тогава, в продължение на 9 дни (от 2 до 12 май), манастирът се превърнал в крепост на въстаниците, които оказали упорита съпротива на многочисленият турски аскер и башибозук. Защитата на манастира се ръководела от отец Георги Христов. След разгрома на въстанието, целият град Априлци и манастирът  били изпепелени от турските войски. Повечето от монахините заедно със свещеник Георги Христов били заклани. След Освобождението, манастирската църква и жилищните сгради са възстановени с доброволен труд и дарения на местни хората от околните села. През 2011 г. Българската православна църква канонизира за светци убитите през 1876 г. в Новоселския манастир „Света Троица". Оттогава те са почитани на Събор на новомъчениците от Ново село - на 9 май.  Телефон за контакти на манастира: 06958 / 3249

Туристическа пътека "Кръста" Началото на пътеката започва от центъра на град Априлци, преминава покрай вкопаната църква "Св. Петка Параскева" /паметник на културата с национално значение/ и достига до 34-метровия метален кръст, даващ името на пътеката. Дължината на пътеката е около 600 м.
Времетраене на маршрута - около 20-30 мин. Туристическа пътека "Кръста" е един изключително лек пешеходен туристически маршрут, подходящ за всички възрастови групи и чудесно място за повичка и релакс. Пътеката е оборудвана с пейки за почивка и усамотение и беседки, от които се открива неповторима гледка към Централна Стара планина (връх Ботев, Марагидик, Видимското пръскало) и Априлската котловина. Местността "Кръста" е чудесно място за пикник. Изградените детски съоръжения предлагат подходящи условия за занимания и развлечения на малки деца. Много вълнуващо е посещението ѝ след залез слънце, когато кръстът свети с цялото си очарование и романтика, а къщите в котловината приличат на многобройни блещукащи светулки. Кръстът е изграден от местен предприемач по случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30-годишнината от обявяването на Априлци за град. Висок е 34 метра.

УЪРКШОП

КЕРАМИКА

В бутиков Хотел Каза Арт имате уникалната възможност да вземете участие в една художествено керамична работилница. Вие ще проектирате своя собствена керамика и ще ги боядисате с помощта на невероятни местни керамични художници. Създайте нещо със собствените си ръце, както нашите предци в продължение на хиляди години по-рано. Изкуството на керамика и грънчарство е дълбоко вкоренена в българската култура, особено в планинския район на Троян. Нашите керамични художници имат свое собствено керамично ателие в нашата зала за семинари, и ще дойдат при нас, когато е необходимо. Организираме семинари по грънчарство и керамика за всички възрасти и нива, както и учители и съоръжения за индивидуални и групови уроци.

Повече детайли

УЪРКШОП ПО СТЪКЛОПИС

Вие искате да създадете нещо? Вдъхновихте ли се от художественият интериор на нашия арт хотел? Участвайте в уъркшопа по рисуване върху стъкло и се насладете на силата на цветовете! Използвайте въображението си с любимите си цветове по необичаените платна. Ако имате нужда от специален подарък за вашите близки, това е една чудесна възможност да се създаде нещо от сърце.

Цена:

Индивидуално обучение:

30 лв. на човек за 1 час обучение

За групи:

25 лв. на човек за 1 час обучение

В цената влизат материали бои и контур за стъклопис и една чаша за вино.

 

 

СПОРТ

Планински туризъм в Стара Планина

Забравете динамичното си ежедневие, напуснете големия бетониран град и изключете мобилните си телефони. Сега вече сте напълно подготвени за един вълнуващ ден някъде из най-закътаните местности в подножието на Балкана. Дългогодишният планински водач, духовит гид и познавач на уникални природни паркове Венцислав Антимов, или на кратко чичо Венци, ще Ви поведе през природни резервати по малки горски пътечки към обширни поляни, труднодостъпни пещери, отдалечени параклиси и водопади. По пътя ще Ви запознае с многобройните и забележителни в областта на град Троян и поречието на река Бели Осъм растителни и животински видове. Попаднете ли на сбирките и седенките на дълголетните балканджии някъде на високо в планината, оставете се да Ви разкажат за техният поминък, за внуците, за животните или руйното им вино и се докоснете до техния малко позабравен бит и култура. Събудихме ли Вашето желание за един незабравим ден в Планината! Специално за Вас, за Гостите на Хотел Casa Art подготвихме няколко планински маршрута в Троянския балкан с различна продължителност и интензивност на пешеходния преход.

Колоездене

Колоездачни предизвикателства със или без Биляна и Пламен. Едно от любимото хоби на създателите на Хотел Casa Art, Биляна и Пламен, е колоезденето и по-специално така нареченият маунтин байк. Директно от Хотел Casa Art открихме невероятни маршрути както за по-предпазливите така и за по-смелите от Вас. За всички колоезденето тук в троянския Балкан представлява една наслада от панорамни гледки, чист въздух и релакс сред планинските дарове от природата.

Нашият любим маршрут е Орешака-Априлци, който съчетаваме с гостуване при чаровната Мария и нейния съпруг Жулиен. Нашите приятели със заразяващ ентусиазъм реализират една от най-необикновените бизнес концепции. Те възраждат стари, изчезващи традиционни занаяти като плетиво, тъкане или правене на баници.

Конна езда

Конна езда - Айдушко сборище. В базата за конна езда квалифициран инструктор предлага индивидуално и групово обучение по конна езда с елитни коне. Чрез персонализирано обучение, вие ще си гарантирате бърз успех в първите стъпки на конната езда. Можете да резервирате конна езда по време на посещението си в бутиков хотел Каза Арт. Нашите партньори от Клуб Алфа Даниел ще ви накарат да усетите адреналина и да подишате чист планински въздух.

Йога

 Хората, които практикуват йога с цел да подобрят и запазят общото си здраве, често откриват, че и по-специфичните им заболявания започват да изчезват. Много от лековитите ефекти на йога са потвърдени и клинично. Едно от най-големите предимства на йогата, обаче е това, че намалява стреса и умората, ободрява, повишава жизнеността, забавя стареенето и спомага за релаксацията.

Тенис

Спортна активност, която се предлага в района е тенис на корт. Игрището за тенис е разположено в непосредствена близост до градския стадион в гр. Троян, намиращ се на 6 км. от хотел Каза Арт Орешак. Наш приятел и учител даващ частни уроци по тенис е Мартин. Цената за спаринг за 1 астрономически час е 15 лв. за възрастни и 10 лв. за деца. Ние, екипът на хотел Каза Арт можем да Ви окажем съдействие и посредничество при желание. Потърсете информация на рецепцията в хотела. Това е чудесна възможност да сте активни във Вашия уикенд!

Каране на ски

Превърнете зимата в незабравими спомени! Какво ще кажете за каране на ски в подножието на Стара планина? Ако мислите върху това, къде да прекарате зимната си ваканция или един вълнуващ уикенд в бялата магия на зимата, ако търсите комбинация от уникална артистична атмосфера, творчески забавно и близост с природата, хотел Каза Арт е вашето място! Вашата уникална зимна почивка в това специално място може да комбинирате със ски забавления Видин. Далеч от стреса на големите ски курорти, само на 28 километра от хотел Каза Арт е уютен зимен курорт Ривиера с нейните три ски писти и лифт, шест моторни шейни и пързалки за децата. След един вълнуващ ден в природата ви чака весело пращене на огън в камината в лоби и ресторант Каза Арт, чаша топла напитка и меню квалифицирани български и международни ястия, приготвени с любов от нашия кулинарен отбор! Ски Развлечения Видин -Два алпийски склона, един детски склон, крос-кънтри ски , с квалифицирани преподаватели. Ски лифтът е безплатен, с изключение на платените часове за каране на ски с учител !

УЕЛНЕС

МАСАЖИ

Семеен хотел CASA ART се грижи за Вашия пълноценен релакс и за Вашата здравословна почивка!

Масажистът на семеен хотел Каза Арт, Румен Иванов посвещава над 20 години на източните изкуства, като китайската йога - Цигун, Рейки, китайски традиционни масажи, самоотбрана и други. Трупа опит в страната и чужбина. Работи в хотели от най-висока категория в престижни курорти. Сертифициран е от Академия „Ханлин” и „Българска Федерация по У-шу и Китайски Традиционни Изкуства и Култура”, като инструктор по Тай-Чи Цюан. Отдава се на разпространението и представянето на източните традиционни изкуства в България и чужбина, чрез обучение, семинари и предлагане на източни терапии , консултации и услуги. Изучава и практикува китайски традиционни масажи от 1997г. Обменя опит в Индонезия, Тайланд, Сингапур, Абу-Даби и др. Майсторските си степени по Усуи Рейки Риохо и Каруна Рейки получава в Украйна през 2000г. От тогава учениците му, посветени в това изкуство се увеличават с всяка година.

Повече детайли

Панорамен Спа Кът

Какво е един пълноценен уикенд без спа наслади? Артистичният спа кът с неговото нестандартно местоположение е една допълнителна архитектурна и медитативна перла в хотел Каза Арт. Спа кътът бе проектиран първоначално за галерия, която оптимизирахме в един галериен Спа. Така се получи една топла връзка между източното и западното крило на арт хотела. Разположен на вторият етаж , спа центърът с финландска сауна омайва с красивата си панорамна гледка към връх Ботев. Създадохме един необикновено медитативен, релаксиращ остров в полите на величествената Стара планина.

Искате да научите повече за хотел Каза Арт?

Просто ни се обадете или ни оставете съобщение. Нашият персонал ще отговори с удоволствие на всеки един Ваш въпрос!