Забележителности

Приятните изненади, носталгията по добре изживяното време, романтиката и незабравимите лични моменти са специалната сила на нашето гостоприемство.

Предлагаме на гостите си велоразходки, близки срещи с природата и местните хора. Ще Ви покажем постоянната експозиция на народните и художествени занаяти в с. Орешак, с живи демонстрации на различни занаяти, където посетителите също могат да участват.

Тук, в красивата долина на река Черни Осъм, се намира манастирски комплекс „Успение Пресвета Богородица“, паметник на културата от национално значение, трети по големина в България. В миг на усамотение с чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица“, сред прекрасните стенописи на Захари Зограф, ще се върнем векове назад… Там можем да повървим по стъпките на Апостола /Васил Левски/, да докоснем с ръце тайните проходи и каменни стени, свидетели на революционните му дела. Красотата е наш светоглед, благопожелание и дух!

Тя е навсякъде: в артистичния приказен свят на Каза Арт, красотата на Балкана, сръчните майсторски ръце, романтиката на миналото и голямата среща с българската духовност.

Троянски манастир, с. Орешак

Троянска обител "Въведение Богородично"

Троянският манастир "Успение Богородично" е трети по големина в България, след Рилския и Бачковския и се намира на 3 км. от артхотел Каза Арт. Счита се, че на това място към 1600 г., дошъл неизвестен монах от Атон и построил малка дървена църквичка. През XVI и XVII век като всички такива средища, манастирът е бил многократно опожаряван. През Възраждането около 1830 г. се започва строеж на нова църква и жилищни помещения. Манастирът се разраства в просветно и културно средище. През 1869 г. тук се открива килийно училище, където са се учили близо 100 деца от съседните селища.

Комплексът многократно е бил убежище на хайдути, революционери и борци за Национално освобождение. Тук често се е укривал и Апостола на свободата Васил Левски. Скривалището е запазено и представлява една от главните туристически атракции.

Днешната манастирска църква е построена за шест месеца през 1835 г. с помощи и дарения от населението. Тя се издига в голям двор, обграден с триетажни и четириетажни жилищни постройки, строени по типично възрожденската архитектура за региона. Църковната постройка е уникален архитектурен паметник. Северната и западната стена на църквата имат арки, а по стените са вградени няколко релефа на конници, гълъби и др. Впечатляваща е живописта и резбите в манастирската църква. Стенописите от 1847г. са дело на Захарий Зограф. Той е изографисал портретите на  игумена на манастира, на български светци и борци за национална независимост. Между тях майсторът зограф е нарисувал и своя собствен портрет. В църквата на манастира се пази прочутата чудотворна икона “Света Богородица Троеручица”. Уникален е и резбованият иконостас на църквата, изработен през 1838 г. Троянският манастир винаги е привличал многобройни наши и чужди туристи. Храмовият празник на манастира е 15 август – Успение на Пресвета Богородица. Недалеко от манастира  се намира и скита "Свети Никола", в който се носи иконата на Богородица на храмовия празник.
Служби в Троянски манастир

Празнични дни и Неделя

Сутрин - 7,30 часа

Следобед - 17,00 часа

Делнични дни

Сутрин - 6,30 часа

Следобед - 17,00 часа

Адрес: с. Орешак, ул. ”Стара планина”
Работно време: Всеки ден
Телефон: 06952/ 28 66 или 06952/ 24 80

Махала "Баба Стана"

Орешак, на 2 км от хотел Каза Арт

Махала Баба Стана се намира на 2  км от Хотел Каза Арт, Орешак, община Троян, в живописна местност в подножието на планината. В обраслата с гори могила могат да бъдат видяни запазени старинни къщи във възрожденски стил.

Тук се намира и един нов християнски храм, построен от Джон Бризби, лондонски юрист, чиито корени по майчина линия, произхождат от тази махаличка.

По време на турско робство в Троян живеела вдовица на име Стана, с 12 деца - живи апостоли: 6 момичета и 6 момчета. Минаващите през Троян турци грабели и поругавали всичко, особена опасност грозяла жените и девойките. Турците налагали кръвен данък  - заробвали децата от мъжки пол.  Семейството на вдовицата Стана било изложено на опасност. Тя трябвало да го спаси. И намира спасение, като се преселва от Троян и избира красивото място в подножието на планината, под могилата, обрасла с гори, в малка падина с извори и поляни. Така Стана слага със своето семейство основата на махалата и когато идва време да я назоват като разраснало се селище(Стана била вече баба), махалата взема нейното име - Баба Стана.
Малък параклис построен с дарителството на от Джон Бризби и местни жители, в който всеки дошъл на това уникално място може да запали свещичка за здраве и да каже своята молитва. И училището, което всяко лято отваря врати за дечица от домове.

Не забравяйте да резервирате на тел. 06952 24 74 и 0889 50 81 49

Национално изложение на художествените занаяти и приложни изкуства

Традиция и Модерно изкуство

 

Намира се в непосредствена близост до семеен хотел Каза Арт и до Троянски манастир.

Изложението е построено през 1971г. Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак е единственото в страната, в чиито изложбени зали са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от български майстори от всички етнографски райони на страната ни. Тук вече 40 години традиция и модерно изкуство вървят ръка за ръка. То е подходящо за всички, които ценят изкуството, българския бит и култура. Във всяка една от залите може да се насладите на уникалните произведения на занаятчийството и изкуството. Разходката из панаирните палати ще остави трайни впечатления у вас. Огромните пана, изящните дърворезби ще ви накарат да затаите дъх, а шарените домашни терлички, ръчно изработени китеници, рогозки и веселите черги ще стоплят душата Ви. Няма как да не се възхитите на медните съдове, уникалната керамика, накитите и гиздавите плетива и бродерии.

Ежемесечно в Националното изложение се организират изложби на майстори на народните художествени занаяти и приложни изкуства. Наред с това се представят и млади автори от страната и региона, чиито художествени търсения надхвърлят границата на традицията и ни отвеждат в един нов свят от багри, фигури и композиции. Творбите им носят емоцията от експеримента с формата и материала.

Изложбите на нашите автори са като оазис сред пустиня, глътка „жива вода”, която отпуска сетивата и връща радостта от живота, възстановява равновесието и здравия смисъл на битието. Те ни показват, че изкуството е магия.

Изложбите представени в Националното изложение са културно явление, което разтърсва и обновява сетивата. Впечатляват най-вече с търсене на синтеза между традиция и модерно изкуство. Творбите на нашите автори не само надхвърлят прагматичните измерения и жизнения формат на традиционните форми, но и разширяват диалога с модерното архитектурно пространство.

Село Орешак

Изкуство и религия ръка за ръка

Село Орешак е орисано да закриля националния дух още със самото си възникване. Селото олицетворява любовта към занаята и вярата в Бога. Тук, религия и култура си подават ръка, за да съхранят вярата в едни по-възвишени идеали.
Орешак е от онези балкански кътчета, в които съзнанието Ви полита извън границите на реалното. Съхранено от времето, закриляно от природата, обгрижвано от държавата, село Орешак е символ на чистата и неподправена човешка любов към изкуството и духовните ценности. Почивката тук е ознаменувана с много мистичност, с много цветни емоции и с много спомени.
Още едно свидетелство за силната духовност, която мястото излъчва. Близостта на Троянския манастир, ролята му в събитията от родната ни история и усилията, положени за запазването му до днес, са достатъчни да ви накарат да посетите село Орешак. А ако се съобразите с времето на тържествата, празниците и изложенията, организирани ежегодно от местните, ще доставите удоволствие на всичките си сетива.

Разположение
Село Орешак е тайното оръжие на Троянския Балкан – ако досега не сте успели да се впечатлите достатъчно от красотата на природата в този край на България, то този път вероятно ще се предадете.
Село Орешак се намира в полите на Троянския Балкан в Северна България и се разстила по двата бряга на река Черни Осъм. Отстои на 8 км източно от общинския център Троян, на 28 км от областния център Ловеч, на 20 км от обаятелното старопланинско градче Априлци и на 120 км от столицата София.
Китните прохладни гори и мекият климат на Балкана правят село Орешак атрактивна дестинация през цялата година. В околностите има безброй места за излети и разходки, а билкарите могат да се натъкнат на редки и изключително лековити екземпляри. Само на  няколко стотин метра от село Орешак се намират третия по големина манастир в България (след Рилския манастир и Бачковския манастир) и Панаирната палата, в която ежегодно се провежда Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата.

История
Най-ранните писмени сведения за село Орешак (с турско име Кузлук) са от османските регистри през 1631 г., според които първоначално там са съжителствали 13 домакинства. Първата създадена махала е „Баба Стана“ (на името на една смела българка, преселила се от Троян, за да защити семейството си от поругателствата на турците).
Първоначално село Орешак било наричано на името на минаващата през местността река Черни Осъм, а малко по-късно, когато идват повече преселници и мястото се превръща в естествен център, то заимства името на областта, с което е известно и до днес – Орешак. Благоприятното географско положение и защитата на Стара планина за кратко време превръщат няколкото колиби в оживена територия, която си извоюва статута на село.
Днес село Орешак е известно най-вече с изящните си медни съдове, уникалната керамика, накитите, гиздавите плетива и бродерии, дело на майстори от цялата страна. Занаятчийството по тези земи е познато и проспериращо още от втората половина на XVIII век, когато местните творци се събирали край стените на Троянския манастир, за да покажат произведенията си.

Орешак носи в себе си една магия - от хората, които живеят в него, от онова очарование, което излъчва, от силата и обновлението, което получаваш при срещите с тези обикновени на пръв поглед хора - въплъщение на истинска мъдрост, придобита не от книгите, а от самия живот, от делника, който започва в ранни зори и завършва в късни доби. Българското село е олицетворение на духа и онова, което сближава хората - силата им да бъдат мъдри.

Семеен Хотел Каза Арт Ви кани в село Орешак да се насладите на едно необикновено село и един необикновен хотел!

Етнографски музей

Етнографският музей се намира се на 7 км. от семеен хотел CASA ART, с. Орешак. Той се помещава в сграда, построена от тревненския майстор Уста Генчо Кънев през 1881 г. Първоначално сградата е била начално училище, а по - късно в нея се помещава Общината.
Експозицията на музея е открита през 1968 г. и показва уникални колекции от грънчарското, дърводелското и металообработващото изкуство, характерни за региона, както и съвременни произведения на троянските майстори. Експонатите, които се съхраняват в Троянския музей, са над 131 хиляди, като най-старите, които са показани тук, са от X-IX век пр.н.е. Разходката из залите на музея започва с макета на троянската занаятчийска чаршия. На целия първи етаж е проследено историческото развитие на грънчарското изкуство от неолита до Средновековието и Възраждането. По време на Възраждането, Троян се превръща в център на грънчарството и дърводелството и тук е показано развитието на прочутата троянска шарка - от преобладаващите меки земни цветове с ангобни, врязани и пластични декорации, до промените в цветовата гама и постигането на пъстрата троянската шарка.

В залата на дървообработващите занаяти е експониран автентичен крачен ремъчен струг от XIX в. Тук можете да видите прекрасни образци на майсторството като кобилица, водник, булчинска ракла, паралии, бъклици и гаванки. Майсторите резбари от троянския край са прочути със своите резбовани иконостаси, царски двери и владишки тронове. В залата на дърворезбата можете да видите копия от иконостаси и различни, домашно изработени икони. Металообработването е представено от най - разпространените в троянския край занаяти - ковашки, налбантство, брадварство, ножарство, медникарство, златарство и оръжейничество. В залата на художествените занаяти ще ви посрещне възстановка на типично балканджийско жилище, където е показана подредбата, облеклото и жилищната уредба на възрожденската къща. Ще се насладите на изкусното тъкаческо умение на балканджийката и нейните невероятни козяци, халища, шарени черги и китеници.

Мутафчийският занаят е представен от експонати на дисаги, торби и покривала за добитък.

Адрес: гр.Троян, пл. Възраждане 1
Работно време: понеделник – събота: от 9:00 ч. до 17:00 ч. ( неделя – по предварителна заявка)
Телефон: 0670/ 2 20 62 или 2 20 63

Зелениковския манастир "Свети Йоан Кръстител"

Нека заедно се насладим чистия балкански въздух и прекрасната зелена природа на Балкана! Зелениковският манастир „Свети Йоан Кръстител” се намира в местността Зелениковец в Троянския Балкан, на около 8 км югоизточно от Троянския манастир и на около 5 км южно от с. Черни Осъм. От манастира се открива невероятна панорама към върховете Голям Купен и Амбарица.

Тръгване 10:30 /от хотел Каза Арт/ - Връщане около 14:00

Цена на човек - 15,00 лв.

/включва 1 минерална вода и сандвич/

Заявки за прехода се приемат на телефон:

Т: 0889508149 или 06952/24-74

Специално за Вас, за гостите на хотел Каза Арт,  подготвихме няколко планински маршрута в Троянския балкан с различна продължителност и интензивност на пешеходния преход.

Цена от 20 лв. до 35 лв. на човек в зависимост от продължителността на разходката
Разходка до живописната махаличка Баба Стана - 3 часа

Велоразходка край река Черни Осъм до Троянския манастир - 4 часа

Разходка до Троян по стъпките на Апостола - 4 - 5 часа

Природонаучен музей с. Черни Осъм

В природонаучния музей се помещава богата експозиция от препарирани животински видове, представители на фауната в Централна Стара планина: бозайници, птици, влечуги, насекоми. Музеят е създаден от любителска сбирка на учителя по биология в селото, подпомогнат от местни ученици. В момента музеят е богата илюстрация на животинския свят, място за запознаване на посетителите с природните богатства на района и за обучения по опазване на околната среда, парковете и резерватите в планината.
Адрес: с. Черни Осъм
Работно време: понеделник – неделя : от 8.00 ч. до 17.00 ч.
Телефон: 06962 / 371

Крепостта Состра

Разходка до бивш римски военен гарнизон - крепостта Состра ,за групи от минимум 6 души.

Римският военен лагер Состра е разположен на 12 км. северно от град Троян и на 28 км южно от град Ловеч. Той се намира върху относително равен терен в долината на река Осъм. Край разкопките са намерени много монети, съдове, паметници. Най - ценната находка представлява древна тракийска маска от V-IV в. пр. хр. Долината е заобиколена от хълмове: Трапезица (550 м. н.в.), Микренските височини (Попина могила и Попинка 500 м. н.в.) и Сулашкото (Калето 500 м. н.в.). На юг долината се отваря между землищата на селата Дълбок дол и Добродан. Крепостта е построена в близост до водослива на река Ладъна (Ломешката река), която тече в непосредствена близост до северната стена и река Осъм, която отстои от източната стена на 500 м.

Надморската височина на крепостта е 300 м. Разположението и е изключително стратегическо, защото контролира подстъпите на юг към Троян, а трасето на пътя преминава в непосредствена близост до него. Източната (главна) порта на крепостта е обърната в посока на местността "Калугерското", където е бил единственият проход към горното течение на река Осъм. Цялата долина, в която се намира крепостта, обхваща приблизителна площ от 4 кв. км. В нея се намират частично проучени антични обекти. Въпросната речна долина е част от Троянския Предбалкан.

Адрес: Главен път Троян / Ловеч

Работно време: Всеки ден

 

Ловеч

Вароша

Архитектурно историческият резерват „Вароша“
Кварталът Вароша е старата част на гр. Ловеч. В него могат да се видят сгради със съхранена самобитна народна архитектура от епохата на Възраждането.

Хълмът "Хисарлъка" с паметник на Апостола на свободата
Намира се в квартал "Вароша". Посетителите могат да видят останки от величествената средновековна българска крепост ( архитектурно-исторически резерват) от втората половина на деветнадесети век. Там се намира и 14-метров паметник на Апостола на свободата - Васил Левски.

Стара градска баня "Дели Хамам"

Старата градска баня е превърната в единствения в Европа виртуален музей на водата. Под специално стъкло в оригинален вид е възстановена отоплителната система „хипокауст“, а благодарение на интерпретативните програми и мултимедийни ефекти посетителите наблюдават и научават много интересни „водни“ събития и факти.

Градската баня, строена през XVI-XVII век, е архитектурно-строителен паметник с национално значение. Куполът последователно преминава през три барабана - осмоъгълен, 16-ъгълен и кръгъл, всеки със собствен покрив и корниз. На върха се издига цилиндрична отвътре и шестстенна отвън лантерна. Банята е с уникална система за затопляне на водата /хипокауст/, позната и прилагана при изграждане на подобни съоръжения още в античността.

Музеи „Васил Левски“ и Регионален исторически музей

 Музей "Васил Левски"

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 30-то място в него. Намира се в сграда, която е построена на мястото на къщата на сподвижника на Апостола Васил Левски - Марин поп Луканов. Музеят е създаден през 1954 година. В него посетителите могат да видят една от най-богатите колекции от лични вещи на Апостола на свободата: печатничка, сабя, оригинален портрет от 1870 година както и восъчната фигура на Апостола. Адрес: кв. Вароша; ул. "Марин Поплуканов" № 14
Телефон за връзка: (068) 601 407
Работно време: април – октомври 8,00–12, 00/ 14, 00-18, 00 ч.;ноември – март 8,00 - 12,00 / 13,00 – 17,00.
Website: http://lovechmuseum.hit.bg/info.html

 

Регионалният исторически музей - Ловеч
Музеят разполага с 4 отдела, от които: "Археология"; "Етнография"; "Нова и най-нова история на България" и "История на България XV - XIX век".
Адрес: 5500, гр. Ловеч, пл. „Тодор Кирков“ 1
Телефон за връзка: (068) 601 382
Website: http://lovech-museum.bg/

Етнографски комплекс "Драсова и Рашова къщи"

Етнографският музей в Ловеч е разположен в две съседни къщи - Драсовата и Рашовата - в стария квартал "Вароша". Експозициите в двете къщи пресъздават домашния бит на семействата в Ловеч в края на ХІХ и началото на ХХв. Представят бита на богати семейства от края на деветнадесети и началото на двадесети век.

Къща - музей на Иван Драсов. Той е бил сподвижник и укривател на Левски. Експозицията "Драсова къща" е открита през 1973 година.
Адрес: кв. Вароша, ул. "Христо Иванова - Големия" 16
Телефон за връзка: (068) 601 399
Работно време:
летен сезон - от 08:00ч. до 12:00ч. и от 14:00ч. до 18:00ч.
зимен сезон - от 08:00ч. до 12:00ч. и от 13:00ч. до 17:00ч.

Художествената галерия - Ловеч

В Художествената галерия - Ловеч са представени творби от живопис, графика, приложни изкуства, скулптура. Открита е през 1964 година.
Адрес: ул. "В. Караконовски" 1
Телефон за връзка: (068) 601 261

Невероятните мостове на Ловеч

Мостът на Колю Фичето
Забележителният покрит мост на Колю Фичето е построен в периода 1872-1874 година и е единствения на Балканския полуостров. Той е пешеходен и с дюкани от двете страни. Построен е с 6 отвора, чиито основи са зидани с едри делани и плочести камъни и специален варов разтвор.

Покритият мост над река Осъм
Този мост свързва старият квартал Вароша на гр. Ловеч с останалите части на града. Той се намира точно до легендарния мост на Колю Фичето.

Искате да научите повече за хотел Каза Арт?

Просто ни се обадете или ни оставете съобщение. Нашият персонал ще отговори с удоволствие на всеки един Ваш въпрос!