Активности

В Семеен Хотел Каза Арт Ви предлагаме страхотни развлекателни дейности – планински преходи, велосипедни турове, местни забележителности … красивата природа ще ви вземе дъха! През лятото можете да се насладите на прекрасната ни артистична градина и басейн, докато пиете  вашето айс- кафе или коктейл. През цялата година – навън, в семинарната зала или в ресторант и градина Каза Арт предлагаме креативни художествени работилници, професионален масаж.

Приятните изненади, носталгията по добре изживяното време, романтиката и незабравимите лични моменти са специалната сила на нашето гостоприемство.

Ще Ви покажем постоянната експозиция на народните и художествени занаяти в с. Орешак, с живи демонстрации на различни занаяти, където посетителите също могат да участват.

Тук, в красивата долина на река Черни Осъм, се намира манастирски комплекс „Успение Пресвета Богородица“, паметник на културата от национално значение, трети по големина в България. В миг на усамотение с чудотворната икона “Св. Богородица Троеручица“, сред прекрасните стенописи на Захари Зограф, ще се върнем векове назад… Там можем да повървим по стъпките на Апостола /Васил Левски/, да докоснем с ръце тайните проходи и каменни стени, свидетели на революционните му дела. Красотата е наш светоглед, благопожелание и дух!

Тя е навсякъде: в артистичния приказен свят на Каза Арт, красотата на Балкана, сръчните майсторски ръце, романтиката на миналото и голямата среща с българската духовност.

Забележителности

ТРОЯНСКИ МАНАСТИР “УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО” – С. ОРЕШАК

Троянският манастир "Успение Богородично" е трети по големина в България, след Рилския и Бачковския и се намира на 3 км. от арт хотел Каза Арт. Счита се, че на това място към 1600 г., дошъл неизвестен монах от Атон и построил малка дървена църквичка. През XVI и XVII век като всички такива средища, манастирът е бил многократно опожаряван. През Възраждането около 1830г. се започва строеж на нова църква и жилищни помещения. Разраства се в просветно и културно средище. През 1869 г. тук се открива килийно училище, където са се учили близо 100 деца от съседните селища. Стенописите от 1847 г. са дело на Захарий Зограф.

Манастирът многократно е бил убежище на хайдути, революционери и борци за Национално освобождение. Тук често се е укривал и Апостола на свободата Васил Левски. Скривалището е запазено и представлява една от главните туристически атракции.

В църквата на манастира се пази най-прочутата чудотворна икона “Света Богородица Троеручица”.

МАХАЛА БАБА СТАНА

Махала Баба Стана се намира на 2  км от Хотел Каза Арт, Орешак, в живописна местност в подножието на планината. В обраслата с гори могила могат да бъдат видени запазени старинни къщи от възрожденски стил. Тук се намира и един нов християнски храм, построен от Джон Бризби, лондонски юрист, чиито корени по майчина линия, произхождат от тази махаличка.

По време на турско робство в Троян живеела вдовица на име Стана, с 12 деца - живи апостоли: 6 момичета и 6 момчета. Минаващите през Троян турци грабели и поругавали всичко, особена опасност грозяла жените и девойките. Турците налагали кръвен данък  - заробвали децата от мъжки пол.  Вдовицата се преселва в подножието на планината, под могилата, обрасла с гори, в малка падина с извори и поляни. Така Стана слага със своето семейство основата на махалата и когато идва време да я назоват като разраснало се селище.

НАЦИОНАЛНО ИЗЛОЖЕНИЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ И ИЗКУСТВА - С. ОРЕШАК

Намира се в непосредствена близост до бутиков хотел Каза Арт и до Троянския манастир. Изложението е построено през 1971 г. Това е единственото място в страната, в чиито изложбени зали са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България. В комплекса е организиран богат базар с предмети изработени от български майстори.

По предварителна заявка на организирани групи се извършват демонстрации на занаяти – грънчарство, дърворезба, тъкани, пирография, изваряване на троянска сливова ракия и дегустация.

СЕЛО ОРЕШАК – ИЗКУСТВО И РЕЛИГИЯ РЪКА ЗА РЪКА

Село Орешак е орисано да закриля националния дух още със самото си възникване. Селото олицетворява любовта към занаята и вярата в Бога. Тук, религия и култура си подават ръка, за да съхранят вярата на човек в едни по-възвишени идеали.
Орешак е от онези балкански кътчета, в които съзнанието ви полита извън границите на реалното. Съхранено от времето, закриляно от природата, обгрижвано от държавата, село Орешак е символ на чистата и неподправена човешка любов към изкуството и духовните ценности. Почивката тук е ознаменувана с много мистичност, с много цветни емоции и с много спомени.

Село Орешак е известно най-вече с изящните си медни съдове, уникалната керамика, накитите, гиздавите плетива и бродерии, дело на майстори от цялата страна. Занаятчийството по тези земи е познато и проспериращо още от втората половина на XVIII век, когато местните творци се събирали край стените на Троянския манастир, за да покажат произведенията си.

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ

Етнографският музей се намира се на 7 км. от семеен хотел Каза Арт, с. Орешак в гр. Троян. Помещава в сграда, построена от тревненския майстор Уста Генчо Кънев през 1881 г. Първоначално сградата е била начално училище, а по - късно в нея се помещава Общината. Експозицията на музея е открита през 1968 г. и показва уникални колекции от грънчарското, дърводелското и металообработващото изкуство, характерни за региона, както и съвременни произведения на троянските майстори. Експонатите, които се съхраняват в Троянския музей, са над 131 хиляди, като най-старите, които са показани тук, са от X-IX век пр.н.е.

ЗЕЛЕНИКОВСКИ МАНАСТИР "СВЕТИ ЙОАН КРЪСТИТЕЛ"

Намира в местността Зелениковец в Троянския Балкан, на около 8 км югоизточно от Троянския манастир и на около 5 км южно от с. Черни Осъм. От манастира се открива невероятна панорама към върховете Голям Купен и Амбарица.

Манастирът е основан през 1832 г. от игумена на Троянския манастир Партений. През 1876 г., по време на Априлското въстание е опожарен от войски, преследващи четата на Филип Тотю. Възстановен е през 1913 г., а новата църква е осветена през 1914 г.

ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ В ЧЕРНИ ОСЪМ

Тук се помещава богата експозиция от препарирани животински видове, представители на фауната в Централна Стара планина: бозайници, птици, влечуги, насекоми. Музеят е създаден от любителска сбирка на учителя по биология в селото, подпомогнат от местни ученици. В момента музеят е богата илюстрация на животинския свят, място за запознаване на посетителите с природните богатства на района и за обучения по опазване на околната среда, парковете и резерватите в планината.

КРЕПОСТТА СОСТРА

Римският военен лагер Состра е разположен на 12 км. северно от град Троян и на 28 км. южно от град Ловеч. Той се намира върху относително равен терен в долината на река Осъм. Край разкопките са намерени много монети, съдове, паметници. Най - ценната находка представлява древна тракийска маска от V-IV в. пр. хр.

Надморската височина на крепостта е 300 м. Разположението и е изключително стратегическо, защото контролира подстъпите на юг към Троян, а трасето на пътя преминава в непосредствена близост до него. Източната (главна) порта на крепостта е обърната в посока на местността "Калугерското", където е бил единственият проход към горното течение на река Осъм.

ЛОВЕЧ

Ловеч е едно от най-старите населени места в България. Следите от човешка дейност датират от най-дълбока древност, за което решаваща роля играе благоприятното разположение на града между планината и равнината, както и наличието на река. Откритите в ловешките пещери останки свидетелстват за активно човешко присъствие от старокаменната, новокаменната, бронзовата и желязната епоха. През IV-III в. пр. Хр. тук живеят траките.

Разположена е на римския път, част от който може да се види и днес в околностите на града.

Ловешката крепост е сред последните завладени по време на османското нашествие. Събитието е около 1446 г.

Основни занаяти тук са табашкия, железарския, абаджийския, кафтанджийския и др. Ловчанци са и добри бакали, фурнаджии, халачи, кафеджиии, кюркчии и др., което показва разнородна стопанска дейност. Към това следва да се добави търговската дейност в пазара на Османската империя и Европа. В края на XVII и началото на XVIII век градът е наречен заради богатството си Алтън Ловеч (Златен Ловеч).

 

Забележителности Ловеч

 

АПРИЛЦИ

Град Априлци, обл. Ловеч се състои от 4 квартала, с отстояние един от друг няколко километра и образуващи свързано форма на подкова. Това са кварталите Острец, водещ към хижа Тъжа и връх Русалка /Марагидик/ - Ново село /Център/- Зла река и Видима /път към водопад Видимско пръскало и хижа Плевен/. Името си градът носи от героичното историческо минало, свързано с избухването на Априлското въстание.

 

 

Забележителности Априлци

 

 

Работилници

КЕРАМИКА

В бутиков хотел Каза Арт имате уникалната възможност да вземете участие в  една художествено керамична работилница. Вие ще проектирате своя собствена керамика и ще боядисате с помощта на невероятни местни керамични художници. Създайте нещо със собствените си ръце, както нашите предци в продължение на хиляди години по-рано. Изкуството на керамика и грънчарство е дълбоко вкоренена в българската култура, особено в планинския район на Троян. Винаги усмихнатата и благоразположена към всички художничка-керамик Роси има свое собствено керамично ателие в нашата зала за семинари, и ще дойде при нас, когато е необходимо. Организираме семинари  по грънчарство и керамика за всички възрасти и нива, както и учители и съоръжения за индивидуални и групови уроци.

 

Детайли Керамика

СТЪКЛОПИС

Вие искате да създадете нещо? Вдъхновихте ли се от художественият интериор на Каза Арт? Участвайте в уъркшопа по рисуване върху стъкло и се насладете на силата на цветовете.  Използвайте въображението си с любимите си цветове по необичаените платна. Ако имате нужда от специален подарък за вашите близки, това е една чудесна възможност да се създаде нещо от сърце.

И не забравяйте, можете да отнесете цветната прозрачна магия на Каза Арт у дома, върху собствен или наш материал, при поръчка за изработка от опитен професионалист. Попитайте на рецепция за подробности.

 

Детайли Стъклопис

ГОТВАРСТВО

Скъпи гости, за нас е повече от удоволствие да Ви представим ексклузивния ни уъркшоп по гурме готварство! В него ще имате възможност магически да се пренесете във всеки един от тематичните светове и култури на съответната кухня.

 

 

Българска национална кухня

 

Италианска кухня

 

Гръцка кухня

 

Вегенска кухня

 

Тематична каза арт кухня

Уелнес

МАСАЖИ ВАСИЛКА ЛАЛЕВА

След завършено обучение класически и лечебен масаж, Василка Лалева усвоява умението да работи  с чистата енергия на кристалите /полускъпоценни камъни/ и успешно го използва в работата си.

Чрез точков масаж за минимално време се постига висока ефективност., Премахва болка, спазми, умора. Масажите се извършват по хода на енергийните меридиани, като се освобождават блокажите в акупунктурните точки. Възстановява се емоционалното равновесие, естествена хармония - връзката между духа и тялото.

Съчетавайки лечението с удоволствието, този естествен метод за поддържа здравето и доброто самочувствие. Едно ново начало за утрешния ден!

 

Детайли Масажи

ПАНОРАМЕН СПА КЪТ

Какво е един пълноценен уикенд без спа наслади? Артистичният спа кът, с неговото нестандартно местоположение, е една допълнителна архитектурна и медитативна перла в хотел Каза Арт. Разположен на вторият етаж на хотела, спа центърът с финландска сауна омайва с красивата си панорамна гледка към връх Ботев. Чрез него създадохме един необикновено медитативен релаксиращ остров в полите на величествената Стара планина

БАСЕЙН

Приятно начало или завършек на удоволствието в семеен хотел CASA ART през лятото  е нашият артистичен плувен басейн с невероятна панорамна гледка както към Троянския Балкан в далечина.

Басейнът е отделен на басейн за възрастни, джакузи и детски басейн.

Спорт

ПЛАНИНСКИ ТУРИЗЪМ

Забравете динамичното си ежедневие, напуснете големия бетониран град и изключете мобилните си телефони.  Сега вече сте напълно подготвени за един вълнуващ ден някъде из най-закътаните местности  в подножието на Балкана - природни резервати, малки горски пътечки към обширни поляни, труднодостъпни пещери, отдалечени параклиси и водопади. Многобройните са забележителностите в областта на град Троян и поречието на река Бели Осъм. Попаднете ли на сбирките и седенките на дълголетните Балканци някъде на високо в планината, оставете се да Ви разкажат за техният поминък, за внуците, за животните или руйното им вино и се докоснете до техния малко позабравен бит и култура.

Събудихме ли Вашето желание за един незабравим ден в Планината! Специално за Вас, за Гостите на Хотел Casa Art подготвихме няколко планински маршрута в Троянския балкан с различна продължителност и интензивност на пешеходния преход.

Колоездене

Наем на колело 


1 час – 5 лв.

2 часа – 9 лв.

3 часа – 12 лв.

4-6 часа – 15 лв.

Конна езда

Конна езда - айдушко сборище. В базата за конна езда квалифициран инструктор предлага индивидуално и групово обучение по конна езда с елитни коне. Чрез персонализирано обучение, вие ще  си гарантирате бърз успех в първите стъпки на конната езда. Можете да резервирате конна езда по време на посещението си в бутиков хотел каза арт. Нашите партньори от клуб алфа даниел ще ви накарат да усетите адреналина и да подишате чист планински въздух.

ЙОГА

Какво представлява тай-чи йога?

Тай-чи - изкуството на движенията от Древен Китай понякога се описва като медитация в движение. Това са упражнения, вдъхновени от съвършените движения на жерава.

Тай-чи укрепва и лекува тялото и душата, успокоява и концентрира ума и е с доказан благотворен ефект върху физиката, като повишава гъвкавостта, равновесието, мускулния тонус и контрола върху тялото. Древен метод за редуциране на умората.

 

Цени Йога

 

ТЕНИС НА КОРТ

Цени

  • Индивидуални уроци – 15 лв. за 1 час
  • Ползване на корт без треньор – 5-8 лв. в зависимост от часовия пояс

СКИ

Превърнете зимата в незабравими спомени! Какво ще кажете за каране на ски в подножието на Стара планина? Ако мислите върху това, къде да прекарате зимната си ваканция или един вълнуващ уикенд в бялата магия на зимата, ако търсите  комбинация от уникална артистична атмосфера, творческа забава и близост с природата, хотел Каза Арт е вашето място!

Далеч от стреса на големите ски курорти, само на 28 километра от хотел Каза Арт е уютен зимен курорт Ривиера с нейните три ски писти и лифт, шест моторни шейни и пързалки за децата. Ски лифтът е безплатен, платени са само уроците със ски учител.

След един вълнуващ ден сред природата Ви чака весело пращене на огън в камината в лоби и ресторант Каза Арт, чаша топла напитка и меню квалифицирани български и международни ястия, приготвени с любов от нашия кулинарен отбор! 

Искате да научите повече за хотел Каза Арт?

Просто ни се обадете или ни оставете съобщение. Нашият персонал ще отговори с удоволствие на всеки един Ваш въпрос!