Плевен

Плевен се намира на около 60 км.от хотел Casa Art! Разположен е в  средната част на Дунавската хълмиста равнина, на 160 км от столицата София, на 320 км от Черно море и на 30 км на юг от река Дунав.

Историята на града и региона е хилядолетна. Най-ранните данни за човешки живот в района се отнасят към края на V хилядолетие пр.Хр. В началото на новата ера тези земи стават част от Римската империя. На пътя от римския град Улпия Ескус (днес останките му се намират край село Гиген) за Филипополис (днешен Пловдив) при днешния Плевен възниква римската пътна станция Сторгозия, а по-късно и крепост със същото име.

През Средновековието селището представлява силна крепост с добре развити български занаяти и най-вече търговии с кожи, вълна, тютюн и добитък. Заселването на славяни и българи през VІ – VІІ в. води и до промяна на името на селището – Плевен. Плевен става известен най-вече с активното си участие в Руско-турската война през 1877-1878 г. Градът е под обсада 5 месеца и около него се развиват най-кръвопролитните битки между двете воюващи империи – Русия и Турция. На 10 декември 1877 г. се решава победният изход на войната, руската армия успява да разгроми и плени армията на Осман паша и денят е обявен за празник на Плевен. Сред най-интересните забележителности на града са Историческият музей, Панорамата „Плевенска епопея”, Музеят на виното в парк „Кайлъка” и останките от крепостта Сторгозия.

 

Искате да научите повече за хотел Каза Арт?

Просто ни се обадете или ни оставете съобщение. Нашият персонал ще отговори с удоволствие на всеки един Ваш въпрос!